Okna za zimski vrt izberimo premišljeno

okna za zimski vrt

Izbira oken za bivalni zimski vrt

Kako se lotiti izgradnje bivalnega zimskega vrta:

Zimski vrt je pokrit prostor, ki Vam omogoča povečanje Vaše bivalne površine, bodisi na terasi, balkonu ali vrtu. Ščiti nas pred vremenskimi vplivi, kot so mraz, dež, veter in sneg, zato je njegovo koriščenje možno skozi vse leto. Idej kako uporabiti zimski vrt je nešteto. Z njegovo vgradnjo pa si boste vsekakor pridobili dodatno bivalno površino in sproščen zasebni prostor, v katerem ste noč in dan v stiku z naravo. V pravilno izbranem in izdelanem zimskem vrtu boste lahko uživali vsak dan v vseh letnih časih.

Naj bo bivalni zimski vrt varčen:

Novi trendi v arhitekturi so prinesli popolnoma nove oblike zgradb. Zaželena je uporaba čim večjih steklenih površin. Razni tipi stekel nam omogočajo minimalne toplotne izgube, hkrati pa maksimalni izkoristek dnevne svetlobe.

Prvi zimski vrtovi so bili v celoti narejeni iz aluminijastih profilov in enojnih stekel. Posledično to pomeni, da je bila izolacija izjemno slaba. Zato so se le redki posamezniki odločali za izdelavo bivalnega zimskega vrta. Danes so aluminijaste nosilce zamenjali PVC profili, ki so zasnovani tako, da je jedro narejeno iz cinkanega železa, kar omogoča zadrževanje toplote in boljšo izolacijo. Dandanes se namreč veliko poudarja varčevanje energije. Zato moramo biti pozorni, da za gradnjo izberemo izolativne materiale, saj bomo tako pozimi prihranili pri ogrevanju, poleti pa pri hlajenju prostorov.

bivalno zimski vrt

Eno najpomembnejših vlog pri načrtovanju zimskega vrta ima odločitev o njegovi legi. Čeprav se zdi, da je zimski vrt najbolje umestiti na južno stran neba zaradi obilice sonca, ki poskrbi za prijetno klimo v hladnejšem delu leta, temu ni tako. Če je le mogoče, za zimski vrt izberite zahodno, vzhodno, jugozahodno ali jugovzhodno smer neba.

Tipi oken za zimski vrt:

Za okna za bivalni zimski vrt lahko izbirate tri vrste oken, in sicer PVC okna, lesena okna in ALU okna. PVC okna predstavljajo najcenejšo možnost z dobrim faktorjem U, torej toplotno prevodnostjo in široko paleto barv ter dekorjev. PVC lahko kombinirate z aluminijastimi maskami. Naslednja opcija so lesena okna. Največkrat jih lahko dobite v kombinaciji z aluminijastimi maskami. ALU okna pridejo v poštev pri domači uporabi, kjer je velika nosilnost. V podjetju Omerovič sicer poudarjajo, da je odločitev na strani stranke, a hkrati svetujejo naslednje. Za objekte, kjer se okna pogosto odpirajo in tudi pri dimenzijsko večjih oknih, svetujejo izbiro ALU oken.

Vsak izmed naštetih tipov oken za zimski vrt ima svoje prednosti in slabosti, vsi pa reagirajo na temperaturne razlike. Les je naraven, a potrebuje precej vzdrževanja. Z vzdrževanjem plastičnih in aluminijastih profilov bomo imeli manj dela. Vendar je aluminij slab izolator. Sodobni aluminijasti profili že imajo prekinjene toplotne mostove, ki dvigujejo izolativne stopnje aluminija na višjo raven, vendar so taki aluminijasti profili tudi precej dražji. Najbolj optimalen izbor je zagotovo plastičen profil, ki je dovolj stabilen in odporen, prav tako pa ne bomo imeli veliko dela z vzdrževanjem.

Izjemnega pomena je tudi toplotna prevodnost oken:

Izjemno pomembna za varčen bivalni zimski vrt je pozornost na faktor U ob nakupu oken. Faktor U namreč pomeni toplotno prevodnost oken.  Osnovna izvedba lesenih oken se začne z toplotno prevodnostjo U 1,4 W/m²k, med tem ko so pasivni standardi pri vseh proizvajalcih lesenih oken dosegajo U 0,7 W/m²k. PVC okna dosegajo toplotno prevodnost U med 1,4 W/m²k in 0,8 W/m²k, med tem ko so ALU profili z bistveno nižjo toplotno prevodnostjo, tudi če imajo prekinitev toplotnega toka. Toplotne prevodnosti znašajo med 0,9 in 1,3 W/m²k.

Ponudba oken v steklarstvu Omanovič:

bivalni zimski vrt

V steklarstvu Omanovič s svojo lastno proizvodnjo izdelujejo in montirajo ALU in PVC okna.

ALU vrata in okna za zimski vrt izdelujejo iz ALU profilov znamke FIN.AL in ALU-K, ter okovja svetovno znanega nemškega proizvajalca GIESSE. Z izolirnimi ALU profili in steklom tako dosežejo visoko zvočno in toplotno izolacijo vrat in oken. Toplotna prevodnost izolacijskega stekla znaša 1,1 W/m2k. Okna za zimski vrt izdelujejo tako iz termičnega kot tudi hladnega ALU profila. Izbira profila je odvisna od namena prostora v katerega se bodo elementi vgrajevali oziroma od tega, koliko želimo prostor ogrevati/ hladiti. Barvo profilov lahko izbirate iz celotne barvne lestvice, prav tako pa je mogoče naročiti prozorno ali ornamentno steklo. Prednost ALU oken in vraz za zimski vrt je ravno trdnost, stabilnost in odpornost na vremenske razmere, kar je idealno za naš bivalni zimski vrt.

PVC okna so sicer cenejša, ampak imajo prav tako svoje prednosti. V podjetju PVC okna izdelujejo iz plastičnih profilov svetovno znanega proizvajalca SCHÜCO. Glede na namen, želje posameznika in zahtev prostora lahko izbirate med dvema vrstama PVC oken. V primerjavi z ALU okni, je izbira barve manjša. Prav tako se uporaba PVC oken priporoča bol v notranjih delih, mogoče kot okno zimskega vrta v dnevni prostor, saj PVC okna niso tako odporna na zunanje vplive kot so to ALU okna.