Enojno kuhinjsko korito – kvalitetna korita za kuhinjo po ugodni ceni

korita za kuhinjo

Enojno kuhinjsko korito – moderno korito s številnimi prednostmi

Enojno kuhinjsko korito je moderno pomivalno korito, ki vse bolj izpodriva tradicionalna dvojna korita. Eden od glavnih razlogov za to je izum pomivalnega stroja, ki nam je močno olajšal pomivanje posode. V času, ko pomivalni stroj še ni bil prisoten v vsaki kuhinji, je bilo dvojno korito nujno. Pri takšnem koritu en razdelek služi pomivanju umazane posode z milnico, drugi pa spiranju posode z vodo. Če moramo pomiti večjo količino posode in nimamo stroja, je dvojno korito skorajda nujno. Vendar pa je takih primerov vse manj – zato je v sodobnih kuhinjah največkrat vgrajeno enojno kuhinjsko korito.

Katere prednosti ima enojno pomivalno korito? Pogosto se bolje prilega manjšim prostorom. Zlasti v kuhinjah, kjer je velikost pulta omejena, imajo enojna pomivalna korita prednost pred dvojnimi, ki so običajno v večji izvedbi. Poleg tega so enojna korita prostornejša za pomivanje velikih loncev in ponev. V njem je enostavno očistiti posodo večjih dimenzij, npr. veliko ponev, vok ali lonec. Pri pomivanju v dvojnem koritu bi nas oviral razdelek med obema koritoma. Globoko enojno korito je obenem dobro mesto za shranjevanje umazanih loncev in posode, tako da je kuhinja videti bolj urejena.

enojno kuhinjsko korito

Enojno kuhinjsko korito – od česa je odvisna cena?

Enojna korita za kuhinjo so lahko cenejša od dvojnih, ki lahko potrebujejo namestitev dveh pip. Vendar pa je cena odvisna od več dejavnikov, npr. dimenzij, raznih dodatkov in materiala. Mini enojno korito dobite že od 25 evrov naprej. Preprosta in funkcionalna korita dobite že pod 100 evrov. Tudi korita sodobnega in lepega dizajna so cenovno dostopna, saj stanejo med 150 in 200 evrov. Za korita vrhunske kakovosti najvišjega cenovnega ranga pa lahko odštejete tudi do 600 evrov ali še več.

Najosnovnejši material za izdelavo kuhinjskih korit je nerjaveče jeklo, ki je tudi najenostavnejše za čiščenje. To je tradicionalen material, iz katerega so bila izdelana že korita naših babic. V današnjem času so zelo priljubljena pomivalna korita iz stekla in kompozitnega granita, ki so modernega, brezčasnega in elegantnega videza. Za izdelavo korit se uporabljajo tudi granit, baker in keramika.

Kuhinjsko korito – oblika, barva in odcejalnik

Kuhinjsko korito je na voljo v različnih oblikah. Najpogostejša je oblika z zaobljenimi robovi, obstajajo pa tudi korita s pravokotnimi robovi, v obliki pravokotnika ali kvadrata. V ponudbi najdete tudi povsem okrogla ali ovalna korita, ki zaradi svoje oblike olajšajo pomivanje krožnikov in loncev. Pri dvojnih koritih sta koriti lahko enake velikosti, lahko pa je eno večje od drugega – odvisno od potreb.

Najpogostejše barve korit so siva, črna in bež – izberete lahko tisto, ki se najbolje poda stilu in barvam kuhinje. Črna korita dodajo pridih luksuza in naredijo dramatičen kontrast. Za ljubitelje tradicije je najprimernejša izbira siva barva. Če želite malenkost več poživitve in boljšo vidnost v koritu, pa izberite bež ali belo barvo.

Nekatera enojna pomivalna korita imajo odcejalnik, druga pa so brez njega. Ta dodatek nedvomno olajša sušenje in brisanje posode, zato je praktično izbrati izdelek, ki vključuje tudi to. Ko očistite lonce, krožnike, kozarce in pribor, jih položite na odcejalnik in počakate, da se posušijo. Odcejalnik ima zareze, ki služijo odtekanju vode. Po drugi strani pa takšna izbira ni primerna za izredno majhne kuhinje, kjer šteje vsak centimeter prostora. Odcejalnik je lahko na desni ali levi strani korita. Obstajajo tudi modeli enojnih korit z odcejalnikoma na levi in desni strani. Če ste pristaši elegance, se lahko odločite za pod vgradno korito, ki je pritrjeno na spodnjo stran delovnega pulta, tako da je poravnano z njim. Nekateri modeli nimajo sifona, kar je posebej specificirano. Za namestitev sodobnih korit za kuhinjo je potrebnih le nekaj minut – postopek ni zahteven in ga lahko opravite sami.

Korita za kuhinjo – kakšno kuhinjsko korito izbrati?

kuhinjsko korito

Na trgu najdemo obilico različnih kuhinjskih korit, ki se razlikujejo po materialu, dimenzijah, obliki in raznih dodatkih. Za korito lahko odštejete nekaj deset ali sto evrov, odvisno od kvalitete, ki jo želite. Vseeno pa ostaja glavna dilema, ali je bolje imeti enojno ali dvojno korito. Mnogi se sprašujejo, če jim bo žal, da so kupili enojno korito, drugi pa, ali lahko dvojno korito zamenjajo z enojnim, če ugotovijo, da jim zaseda preveč prostora na kuhinjskem pultu.

Pred nakupom korita velja premisliti predvsem o tem, kakšne so vaše navade. Pomembni dejavniki so tudi prisotnost pomivalnega stroja, število članov gospodinjstva in dimenzije pulta in posode, v kateri pripravljate hrano. Pomivalno korito za eno osebo bo manjše od tistega za celo družino. Če imate doma pomivalni stroj, zelo verjetno ne boste potrebovali dvojnega korita. Če imate kratek pult in nasploh malo prostora v kuhinji, se odločite za enojno korito. To je primerno tudi za pranje večjih posod in pekačev, ki jih običajno ne peremo v pomivalnem stroju. Če nimate pomivalnega stroja in imate obenem dovolj prostora v kuhinji, vam priporočamo dvojno korito z odcejalnikom, da bo pomivanje posode kar najbolj udobno.