KK Olimpija – klub, ki je bil in ostaja najboljši v slovenski košarki

košarka olimpija

KK Olimpija Ljubljana – klub, kjer je košarka doma

Majhnost za Slovenijo nikoli ni bila ovira, da se pri nas ne bi razvijali košarkarski klubi, ki producirajo vrhunske športnike, ki so živ dokaz, kako pomembno mesto ima košarka v Sloveniji. Eden takšnih klubov, ki upravičeno velja tudi za najuspešnejši košarkarski klub pri nas je KK Olimpija.

Tudi če si v košarki največji laik, si to ime zagotove že slišal, saj se mu glede na uspehe ne moreš izogniti. Kljub temu, da v zadnjem času na mednarodnih tekmovanjih ne dosegajo vidnejših uspehov, pa navijači ne izgubljamo upanja, da se KK Olimpija ne bo vrnil v sam vrh košarke. Veliko debat na to temo se nahaja na našem podcastu, tisti z ostrimi mnenji pa se po navadi vključijo tudi v kakšno debato na našem forumu.

Trenutno se klub imenuje KK Olimpija Cedevita, saj je združen s hrvaškim klubom KK Cedevita.

Kje se je za KK Olimpijo vse začelo?

Začetki našega priljubljenega košarkarskega kluba sega v leto 1946, ko so ga ustanovili študentje pod okriljem društva Svoboda. Kasneje je klub nosil tudi ime Enotnost in nato AŠK Olimpija. Vse od takrat se je ime Olimpija tudi obdržalo.

Kasneje so ga še mnogokrat spremenili, kasneje pa so se v ime prikradli tudi glavni pokrovitelji (npr. KK Brest Olimpija, KK Iskra Olimpija, KK Smelt Olimpija,  KK Union Olimpija in kasneje KK Petrol Olimpija).

Po združitvi s hrvaškim klubom KK Cedevita Zagreb pa klub nosi ime KK Cedevita Olimpija Ljubljana. Košarka Olimpija kluba je cvetela še pred osamosvojitvijo, saj so igralci nizali vrhunske rezultate enega za drugim.

kk olimpija

Za uspešnost in prepoznavnost kluba pa niso bili zaslužni samo košarkarji moškega spola, temveč tudi ženske, ki so bile v finalu državnega prvenstva. Naši zmaji so tako v bivši Jugoslaviji kar šestkrat osvojili Jugoslovansko ligo oz. postali državni prvaki. Že takrat klubu ni bilo para in ustvarili so si velik ugled v svetu košarke.

Prvi naslov državnega prvaka Jugoslavije v košarki so tako osvojili leta 1957, kjer se je med igralci znašel tudi znameniti Ivo Daneu. Predvsem na prvenstvih nekdanje države je košarka Olimpija kluba blestela in se v zgodovino zapisala, saj so zmagali kar 479 krat. Zmaji so skupno dosegli kar 70 466 točk. Po številu košarkarskih trofej v Jugoslaviji pa jih prekaša le beograjska Crvena zvezda.

Uspeh za uspehom tudi pod okriljem samostojne države

Po osamosvojitvi leta 1991 pa se je odlično igranje košarke iz jugoslovanskih parketov prestavilo tudi na evropske. Med svoje vrste so začeli vabiti prve tuje igralce, za katere so mislili, da lahko z njihovim igranjem košarke klubu Olimpija tudi pomagajo.

Da je KK Olimpija bil in ostaja klub, ki je bil najuspešnejši v slovenski košarki ne rečemo zastonj. Kar 19x so nosili namreč naziv državnega prvaka v Sloveniji in vedno znova dokazovali navijačem, da se splača gledati košarko in navijati za njih. Uspehov pa niso nizali le na domačih tleh.

Košarkarji so v sezoni 1993/1994 namreč osvojili naslov pokalnega prvaka Evrope. Tudi sezona 3 leta kasneje ni bila nič kaj manj uspešna, saj so z odlično igro prišli na turnir četverice Evrolige in osvojili tretje mesto, kar je za klub eden od večjih mednarodnih uspehov. Klub je svojo igro košarke pokazal tako na domačih prvenstvih in pokalih, kot tudi v Ligi ABA, Eurocup, v že prej omenjeni Evroligi in v Košarkarski ligi prvakov.

Zanimive debate glede raznoraznih tekmovanj se nahajajo na forumu – Olimpija je pogosta tema. Zaradi vseh uspehov je  KK Olimpija definitivno ime, ki nosi največjo prepoznavnost pri košarki, zato so igralci Olimpije na forumu pogosto iskani.

forum olimpija

Koliko svetovno znanih igralcev je nosilo dres Olimpije?

Mnogo uspešnih košarkarjev slovenskega rodu je nekoč ponosno nosilo dres Olimpije. Mnogo le teh je igralo ali pa še igra tudi v prestižni ligi NBA in sicer kar 16. Prvi, ki je slekel zeleno bel dres in oblekel dres NBA je bil Marko Milić. Eden bolj znanih košarkarjev, ki so bili tudi igralci Olimpije je tudi Goran Dragić, ki je za slovensko košarko takrat igral na slovenskem prvenstvu, v Jadranski ligi in tudi v Evroligi.

Košarkarsko šolo za mlade pa je pri našem klubu obiskoval tudi eden najuspešnejših slovenskih košarkarjev Luka Dončić. Ostali uveljavljeni igralci pa so še: Sani Bečirović, Jurica Golemac, Boris Gorenc, Marko Maravić, Goran Jurak, Vlado Ilievski, Walter Jeklin, Ivica Jurković, Arriel McDonald, Marko Tušek, Jasmin Hukić, Teemu Rannikko, Primož Brezec, Radislav Ćurčić, Boštjan Nachbar, Radoslav Nesterović, Beno Udrih, Samake Soumalia, Vladimir Stepania, Jiři Welsch, Goran Dragić, Danny Green, Šarunas Jasikevičius.

Ne gre pa pozabiti tudi na legendarnega Iva Daneu, ki velja za legendo košarke tudi na svetovni ravni.

Zeleno beli brišejo meje

KK Cedevita Olimpija Ljubljana je danes prvi primer združitve klubov iz različnih držav in je dober zgled, da meje v športu ne obstajajo. Navijači, ki nas združuje ljubezen do košarke klubu želimo mnogo uspehov.