Kotna sedežna garnitura z ležiščem – usnjena in udobna

Kotna sedežna garnitura z ležiščem

Kotna sedežna garnitura je izjemno uporaben kos pohištva, ki je lahko koristna na ogromno različnih načinov. Sedežna kotna garnitura je navadno osrednji pohištveni element v dnevni sobi, na njej pa lahko udobno gledate televizijo, se igrate družabne igre ali pa si privoščite popoldanski počitek. Le-ta je še toliko bolj uporabna, saj jo lahko uporabite kot dodatno ležišče za goste.

Sedežna garnitura kotna, ali klasična, tako rešuje problem majhnih dnevnih sob, saj lahko izkoristite prav vsak kotiček prostora, ki bi drugače ostal neizkoriščen. Nekaterim pa takšne izvedbe kavčev ustrezajo tudi zaradi ogromno različnih možnosti, ki jih ta ponuja glede ležanja in sedenja.

Usnjena kotna sedežna garnitura

Izjemno uporabna kotna sedežna garnitura z ležiščem

Dnevna soba oz. bivalni del doma ni popoln brez čudovite sedežne garniture- kotne ali klasične linearne. Ker je to navadno največji pohištveni element in tudi najbolj uporaben, je pomembno, da izberete pravo za vas in vaš prostor.

Kotna sedežna garnitura marsikomu ne predstavlja zgolj sedišča oz. ležišča od koder spremlja svojo najljubšo serijo, vendar tudi prostor, kjer se prijateljem postreže kava, kjer se z družino karta ali igra drugo družabno igro in še mnogo več. Ta je zato najpomembnejši pohištveni element, zato izberite pravo.

Kotna sedežna garnitura in ostala ponudba

Sedežna garnitura kotna ali linearna nudi udobje vsem ki sedejo ali ležejo nanjo

Prva naloga vsake kotne sedežne garniture z ležiščem je, da je udobna. V splošnem je pri udobnosti kavča potrebno biti pozoren na nekaj ključnih elementov. Te se morajo skladati z vašimi preferencami, načinom življenja, potrebami in ceno, ki ste jo pripravljeni plačati.

To seveda ne pomeni, da so ugodnejše izvedbe neudobne – pogosto je ravno obratno. Ključni kriteriji za nakup prave sedežne kotne garniture, ki je udobna, se večinoma navezujejo na material polnila in material, v katerega so blazine oblečene. Usnjena kotna sedežna garnitura bo tako popolnoma drugačno od tiste, ki je oblečena v tkanino, vendar to ne pomeni, da je ena bolj udobna od druge.

Kotna sedežna garnitura z ležiščem

Usnjena kotna sedežna garnitur in ostale izvedbe – materiali polnila

Usnjena kotna sedežna garnitura z ležiščem najpogosteje vsebuje 3 glavne materiale. Vsak ponuja udobje svoje vrste, odločitev, katerega izbrati, pa je vaša. Trije glavni materiali za polnila so:

  • pena – material, ki se po uporabi hitro povrne v prvotno stanje in daje izjemno udoben občutek med sedenjem ali ležanjem,
  • poliestrska vlakna – izredno udoben material, ki po uporabi ohrani obliko, v katero blazino postavimo,
  • perje – načeloma težji in bolj kompakten material, ki pa je vseeno zelo udoben in topel.

Sedežna garnitura kotna

Sedežna kotna garnitura – vzdrževanje in čiščenje

Mnogi so prepričani, da je vzdrževanje kavča, sploh usnjene kotne sedežne garniture, prava nočna mora, kar pa ne drži. Z rednim vzdrževanjem lahko prvotni videz ohranjate še mnogo let po nakupu. Prvo pravilo, ki ga predpiše tudi vsak notranji oblikovalec, je, da blazine redno prezračite in stresete.

To pomeni, da po uporabi, pretresete blazine, da se ali perje ali vlakna oz. kroglice postavijo na svoje mesto. Če tega ne storite, bodo blazine (sploh pri usnjenih modelih kavčev) čedalje bolj stisnjene in natlačene, kar bo kavč naredilo neudoben. Blazine bodo postale trde, kar pa si pri nobenem kavču ne želimo, ne glede na to iz katerega materiala je izdelan.

Drugo pravilo oz. nasvet, ki je namenjeno bolj estetskemu vidiku je, da kavča ne izpostavljate direktni sončni svetlobi. Nanjo je občutljiv vsak material in sonce lahko naredi škodo zelo hitro. To prepreči, da bi blazine zbledele in izgubile svoj prvotni čar. Še posebej so na sončno svetlobo občutljive usnjene kotne sedežne garniture.

Zadnji nasvet pa je povezan s čiščenjem. Če imate majhne otroke, je za vas izjemno pomembno to, da se linearna ali kotna sedežna garnitura čisti enostavno – tudi če pride do trdovratnejših madežev. Za redno čiščenje je dovolj že sesanje blazin, saj so te pravo zbirališče prahu. Parkrat na leto lahko blazine tudi slečete in operete, v kolikor je to v navodilih dovoljeno.

Za družine z majhnimi otroki so tako priporočljive pralne blazine, da bodo madeži karseda hitro očiščeni. Za usnjene kotne sedežne garniture se na trgu danes dobi marsikatero čistilo, ki mora biti prilagojeno za čiščenje usnja. Pogosto je te mogoče očistiti že samo s krpo in vodo.

Sedežna kotna garnitura

Trendi ki so danes aktualni na trgu in pomembni za notranje urejanje

Tako kot za vsak pohištveni element in kos oblačila, lahko tudi pri kavčih in foteljih zaznamo določene trende in modne smeri. Vsekakor so danes zelo modne kotne sedežne garniture z ležiščem, saj tako pridobite več spalne površine. Tako lahko povabite prijatelje in družino, da pri vas za kakšno noč ali več, tudi prespijo.

Za več različnih postavitev, ki jih lahko stalno spreminjate, se lahko odločite tudi za modularni kavč. To pomeni, da so določeni deli ločeni in jih lahko uporabi primerno spreminjate. Načeloma je vedno odsvetovan nakup bele ali svetle sedežne garniture, saj so madeži na njej veliko bolj očitni.

Te je seveda vedno možno odstraniti, zato naj vam bela barva pri nakupu kavča ne bo ovira. Za naslednje leto notranji oblikovalci napovedujejo porast modre barve, odločitev pa je na koncu seveda vaša.

Kotna sedežna garnitura z ležiščem