Akacijev med ima drugačne zdravilne učinke kot druge vrste medu (kostanjev, gozdni,…)

Akacijev med ima drugačne zdravilne učinke kot gozdni med ali kostanjev med

Akacijev med je poleg cvetličnega ena izmed bolj priljubljenih vrst v Sloveniji, a to ne pomeni, da ostali nimajo pozitivnih zdravilnih učinkov. Zelo dober in koristen za naše zdravje je npr. tudi kostanjev med, številnim pa so prav tako všeč lipov, regratov, gozdni med in drugi. A vsak ni dober za vse, saj se med seboj precej razlikujejo tako po okusu, kot po vonju in zdravilnih učinkih. Kaj pa je za določeno vrsto značilno? Kakšni so njihovi pozitivni učinki? Ter navsezadnje – kje npr.  gozdni, kostanjev, akacijev med itd. sploh dobiti? V spodnjih odstavkih smo odgovorili na vsa zastavljena vprašanja.

akacijev med kaplja s paličice na lesen krožnik

Akacijev med

Svetlo rumen akacijev med je zelo priljubljen, saj nima zelo močnega okusa. Zelo radi ga uživajo ljubitelji nekristaliziranega medu, saj je v primerjavi z drugimi precej bolj tekoč. Čeprav nekateri trdijo, da se akacijev med nikoli ne kristalizira, to ni povsem res, saj se prav vse vrste (vključno s kostanjevim in gozdnim) sčasoma kristalizirajo.

 

Kakšne zdravilne učinke ima na naše zdravje? Čeprav so zdravilne vse vrste medu, pa se akacijev med od drugih razlikuje v tem, da ima blagodejen učinek na naša jetra, ledvice, sečni trakt in bolezni dihal, poleg tega pa pomirja prebavne motnje in uravnava presnovo. Zelo pogosto ga priporočajo sladkornim bolnikom, saj vsebuje visoko vsebnost fruktoze. Za razliko od drugih vrst, akacijev med lahko uživajo tudi otroci mlajši od 3 let. Svetujemo vam, da ga uživate zvečer pred spanjem, saj blaži utrujenost.

kostanjev med skupina kozarcev

Kostanjev med

Če ima akacijev med zelo blag okus, pa je za kostanjev med značilno ravno nasprotno – ima zelo aromatičen, grenak okus in močan vonj po pelinu. Tudi na pogled je precej drugačen, saj je temno rjavo-rdeče barve.

 

Zaradi močnega okusa se kostanjev med najpogosteje uporablja za pripravo domačega peciva kot so potice. Dejstvo je, da ni niti približno tako priljubljen kot akacijev med, čeprav ima številne zdravilne učinke. Kostanjev med najbolj priporočajo ljudem, ki imajo težave z želodcem, žolčem, jetri, sečili ali srcem. Z razlogom tej vrsti pravijo tudi kraljeva aroma.

gozdni med kozarci na polici

Gozdni med

Gozdni med pa se od prejšnjih dveh precej razlikuje po kemijski sestavi, saj vsebuje precej več rudninskih snovi. Ker gre v resnici za mešanico vrst mane, so si vrste gozdnega medu med seboj precej različne. V splošnem velja, da je temnejše barve, ima vonj po lesu in smoli ter je malce sladkasto-kiselkastega okusa.

 

Prav tako kot akacijev med in kostanjev med, je tudi gozdni med zelo koristen za naše zdravje. Zanj je značilno, da ima pozitivne učinke na naše ožilje, saj zvišuje hemoglobin in krepi srce. To pa ni edini razlog, zakaj bi ga morali jemati. Omenjena vrsta poleg tega daje energijo možganom, jetrom in mišicam, zato jemanje priporočajo nosečnicam in bolnikom po težkih operacijah.

Kje kupiti kvaliteten domač med?

Naštete vrste imajo res veliko pozitivnih učinkov na naše telo, zato verjamemo, da bi radi izvedeli, kje ga kupiti. Kozarci medu, ki jih vidite na policah v velikih supermarketih, niso lokalno pridelani, zato ne morete vedeti, katere točno so njihove sestavine. Da bi zares opazili vse pozitivne učinke, vam svetujemo, da kupite eko med pri lokalnih proizvajalcih. Če ne poznate nobenega čebelarja, se vam to morda zdi malce zapleteno. Kje ga torej kupiti? Nič lažjega! Sedaj lahko različne vrste medu naročite v mobilni aplikaciji Optifarm, že čez nekaj dni pa bodo dostavljene na vaš dom.

Optifarm je spletna platforma, ki povezuje lokalne pridelovalce, prodajalne z lokalno pridelano hrano in distributerji. To pomeni, da lahko tako akacijev med kot kostanjev med in gozdni med sedaj naročite pri lokalnem čebelarju ter tako podprete slovensko gospodarstvo. Z nakupom pa ne boste poskrbeli le za svoje zdravje, temveč tudi za naš planet, saj bo vaš ogljični odtis precej nižji, kot če bi ga kupili uvoženega iz tujine. Postopek naročila je zelo preprost – vpišete se v spletno aplikacijo, izberete izdelek, ga naročite in nato spremljate, kako potuje do vašega praga. Kupovanje domačih izdelkov še nikoli ni bilo tako enostavno.

Pridelujete med?

Ste velik ljubitelj akacijevega, kostanjevega ali gozdnega medu in bi ga radi približali tudi drugim? Še pred leti je bilo to zelo zapleteno, zato se veliko ponudnikov akacijevega medu (ali pa katere druge vrste) za prodajo večjemu številu kupcev ni odločilo. Zdaj pa je to precej enostavneje, saj spletna platforma Optifarm ni namenjena le kupcem, temveč tudi ponudnikom. Če se v vaši shrambi pogosto znajde npr. kostanjev med in bi radi njegove zdravilne učinke predstavili širši množici, stopite v stik z vodstvom podjetja.

Platforma Optifarm uporabnikom omogoča upravljanje seznama pogodb, distributerjev, izdelkov, proizvajalcev in cenikov, zato se vam z nepotrebnimi malenkostmi ne bo potrebno ukvarjati. Vaš najljubši med bo zdaj polepšal jutra tudi tistim, ki ga nikoli prej sploh niso uživali. Predstavite svoje izdelke slovenskim kupcem še danes!

akacijev med, kostanjev med, gozdni med